Z DENÍKU PÁNSKÉ JÍZDY

25.09.2014 17:42

Středa 24. 9. 2014, 13.00 hod., u stadiónu FK Kralupy stojí připravený luxusní stříbrný autobus a čeká na své pasažéry. Vítěz turnaje Kába cup 2014, domácí družstvo FK Kralupy, odjíždí do Berlína na utkání Bundesligy mezi Herthou BSC Berlín a VFL Wolfsburg. Právě zájezd na tento zápas je hlavní zážitkovou cenou pro vítěze finálového turnaje.
Poslední zamává...ní maminkám a ve 13.30 odjíždíme. Jedeme směrem na Ústí nad Labem a Drážďany, řidič nás upozorní na jednu půlhodinovou přestávku na území Německa. Po dvaceti minutách jsou už první zájemci, kteří by rádi na toaletu, řidič klukům k jejich radosti vysvětluje, že se stavět nemusí, že máme záchod u prostředních dveří.
Cesta probíhá v pohodě a před šestou hodinou odpoledne už si jdeme vyzvednout lístky na sekretariát Herthy Berlín v těsném sousedství Olympijského stadiónu. Pak už se vydáváme směr stadión, začínají chodit první fanoušci v modrobílých barvách domácích. Kupujeme si drobné suvenýry a už se těšíme na samotné utkání, domácí mužstvo představí dvě své velké posily, Nizozemce Heitingu a především Salomona Kaloua.
Hertha hraje v této sezóně poprvé doma ve večerních hodinách a na stadión si nachází cestu takřka čtyřicet tisíc diváků. Hosté jsou  fotbalovějším mužstvem, ale fotbal se hraje na góly a ten se ještě v první půli podaří vstřelit právě Herhtě, hlavou dává Kalou. Druhá půle se hraje převážně před domácí brankou, ale největší šanci má opět Kalou a nedává, domácí pak v závěru odkopávají a podaří se jim udržet těsné vedení. Pak už probíhá děkovačka a vítězné chorály se rozléhají po celém stadiónu.
Vyrážíme přes parkoviště k autobusu, plazíme se pozápasovou zácpou, nasedáme a probíráme zápas, prohlížíme si osvětlený Berlín a jedem domů. Za chvíli hovory o fotbale ustávají a fotbal se stěhuje do našich snů. Cesta po dálnici je bezproblémová, autobus tichounký, a v půl třetí ráno se ocitáme opět v Kralupech a s čekajícími rodiči odcházíme do svých domovů.
Co na to říkali někteří kluci?
Lukáš Duchek: "Líbilo se mi, jak hrály obě mužstva, více ale Wolfsburg".
Šimon Jeleňák: "Bylo to super, super zážitek. Jsem rád, že padl alespoň jeden gól".
Tak takhle probíhal jeden den kluků zapálených do fotbalu.
Před odjezdem přišla popřát šťastnou cestu a dobrou zábavu ředitelka turnaje Ilona Válková, výpravu vedl další z pořadatelů Jiří Kabyl: "Myslím si, že se dnešek povedl. Na Olympijském stadiónu se příští rok v červnu bude hrát finále Ligy mistrů, kluci měli možnost si tento kolos prohlédnout a užít si fotbal před návštěvou, jakou v Čechách nemají šanci zažít. Jejich radostné obličeje jsou pro nás tou nejlepší odměnou, už teď se těšíme na další ročník". (jk)